Projects

A BAPV system installed at the Cité des Congrès conference center in Nantes

04/03/2020 ASCA® Structures

The Cité des Congrès conference center in Nantes is the hub of the city’s cultural ecosystem, hosting both social and business events. As part of a project sponsored by ENGIE Entreprises & Collectivités (ENGIE Companies and Local Authorities) in partnership with the city council, ASCA® organic photovoltaic film has been deployed on one of the building’s facades. The installation falls within the scope of the mySMARTLife project, partly financed by the European Union.

Solar BAPV

An innovative integration method

The selected location for installation of the OPV modules is a glazed facade fitted with metal sunscreens. These provide shade for the mezzanine located inside the building. The objective is therefore to combine solar control with energy production. How?

Simply by applying photovoltaic modules onto the facade of the building. In our case, “ready-to-stick”, ultralight ASCA® modules were designed by ARMOR and directly applied onto the aluminium sunscreens. This is known as BAPV (Building Applied Photovoltaics).

The design and assembly were carried out by ENGIE.

In total, 108 BAPV (Building Applied Photovoltaic) modules measuring 210cm x 18cm were used for the project. They cover a total surface area of 41m².

What can this green electricity be used for?

The energy produced by the installation can power an independent recharging terminal dedicated to smartphones. The terminal can safely recharge up to 9 telephones at the same time.

The recharging terminal is also informative and gives businesspeople and the general public an outline of the mySMARTLife project while raising their awareness of organic photovoltaics (OPV).

Solar BAPV installation

BAPV, to increase the solar potential of buildings

The “ready-to-stick” modules used for the project will lead to advances in BAPV integration processes, setting the standards for application on non-exploited surfaces of existing buildings.

The project will be monitored and studied by ENGIE throughout the scheduled 2-year duration of the experiment in order to analyze electricity production when the installation is exposed to direct sunlight and to diffuse sunlight. It will also provide tangible data on the electrical architecture employed and on the installation and adhesion process.

For further information about our “Structures” applications and their potential scope, click here.

Any questions? A project?

Contact us

Share on